Typ mąki określa ilość składników mineralnych, nazywanych popiołem. Oznacza to, że w typie 450 znajduje się ok. 450 mg składników mineralnych na 100 g mąki, a w typie 500- ok. 500 mg. Zatem biel mąki zależy bezpośrednio od zawartości składników mineralnych- im niższy typ, tym jaśniejsza mąka.
Czym róznią się typy mąki?
Typ mąki określa ilość składników mineralnych, nazywanych popiołem. Oznacza to, że w typie 450 znajduje się ok. 450 mg składników mineralnych na 100 g mąki, a w typie 500- ok. 500 mg. Zatem biel mąki zależy bezpośrednio od zawartości składników mineralnych- im niższy typ, tym jaśniejsza mąka.
O mąkach razowych
Mąki razowe produkowane są z całego ziarna, dzięki czemu są bardzo zdrowe, ponieważ to właśnie w okrywie ziarna znajduje się najwięcej błonnika, witamin i składników mineralnych. Ich nazwy potoczne to: Graham (dla mąki pszennej) i Mąka Razowa (dla mąki żytniej).
Nazwa ,,Razowa” pochodzi od sposobu przemiału ziarna, które mielone jest tylko raz.
Nazwa mąki „Graham” wywodzi się od nazwiska amerykańskiego pastora Sylvestra Grahama- prekursora zdrowego odżywiania.